VIP zandvoort

Vrijwilligers Informatie Punt

Hier vind je vrijwilligerswerk in en rond Zandvoort.
Organisaties en verenigingen kunnen hier hun vacature plaatsen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Joekie Dijkstra

Vrijwilligster Joekie Dijkstra is 53 jaar jong, geboren in Haarlem maar woont inmiddels alweer 18 jaar in Zandvoort.
Zij is als vrijwilliger sinds begin 2015 kind aan huis bij Pluspunt: elke dinsdag en 2x per maand op zondag is zij te vinden bij OOK Samen, een huiskamerproject voor veelal senioren dat vooral gericht is op gezelligheid en samen zijn. Zij is daar één van de creatieve krachten en zorgt voor vele blije gezichten. Elke vrijdagochtend verrijkt zij bij Pluspunt de balie met haar aanwezigheid en staat zij de gasten met een glimlach en geduld te woord. Verder is zij wekelijks in Pluspunt te vinden als gastvrouw waar zij de deelnemers van allerlei activiteiten voorziet van een drankje en een gezellig praatje. Bovendien rijdt zij ongeveer één keer per maand, als vrijwillig vervoerder, mensen van en naar het ziekenhuis die zelf niet in staat zijn om met het openbaar vervoer te reizen.
Kortom: een bezig bijtje dus die Joekie!

Op de vraag waarom ze vrijwilligerswerk doet is ze stellig: “ik heb geen zin om alleen thuis achter de Geraniums te gaan zitten, daar ben ik nog veel te jong voor! Ik zou echt iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen: het verrijkt je leven, je doet veel sociale contacten op, je helpt je medemens en je maakt nieuwe vrienden. Mijn leven is nu echt heel anders dan een paar jaar geleden, voor mijn vrijwilligerswerk bij Pluspunt. En weet je niet wat je kunt gaan doen voor vrijwilligerswerk? Denk dan gewoon even rustig na over wat je zelf leuk vind om te doen, wat vond je vroeger leuk en wat is er allemaal te doen in je omgeving? Stap gewoon eens ergens naar binnen en neem daar een kijkje in de keuken, dat mag meestal wel en dan kun je een indruk opdoen van hoe het ergens toegaat. Ik wilde bijvoorbeeld zelf vroeger in de bejaardenzorg maar dat was voor mij lichamelijk teveel, nu werk ik met veel plezier toch met diezelfde doelgroep maar dan als vrijwilliger. Zet gewoon de eerste stap en ga iets doen” 


foto: Joekie aan het werk bij OOK Samen

Het leukste aan haar vrijwilligerswerk vindt zij vooral de voldoening die ze ervan krijgt: “Ik vind het heerlijk om bij mensen een glimlach op hun gezicht te toveren, om ze uit te dagen en te motiveren en om ze te laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Vooral het sociale aspect ervan is voor mij erg belangrijk” zegt ze met een glimlach.

Ook over de vraag of ze iets geleerd heeft van haar vrijwilligerswerk hoeft ze niet lang na te denken: “Zelf leer ik veel van dit werk: ik heb, sinds ik hiermee begonnen ben, veel meer mijn creatieve kant ontdekt. Ik had die al wel maar nu ik er een uitlaatklep voor heb is dat ineens veel groter geworden. Ik zie nu ook dat het werk dat ik hiervoor deed niet zaligmakend was, wat ik nu doe past veel meer bij me. Ook heb ik geleerd om nog meer geduld te hebben met mensen.”

“Je maakt ook weleens gekke dingen mee die je dan niet meer zo snel vergeet, zo mocht ik tijdens de vakantie de beroepskracht van OOK Samen vervangen en meteen de eerste dag gebeurde er al iets onverwachts waar we achteraf wel om konden lachen maar waar we op het moment zelf even heel druk mee waren: het alarm van het invalide toilet ging af! Na roepen en kloppen op de deur kregen we geen reactie, we hebben toen het gereedschap gehaald om de deur open te maken en daar troffen we een lachende dame in een rolstoel aan: er was niets aan de hand! Gelukkig! Maar wij vreesden het ergste natuurlijk. De dame kon zelf het toilet niet meer uitkomen en had daarom aan het alarmkoord getrokken; waarom ze niet antwoordde op ons roepen heeft ze nooit verteld. Zo maak je nog eens wat mee...”

Joekie wil graag middels dit interview nog even reclame maken voor haar vrijwilligerswerk bij OOK Samen en dan niet voor meer vrijwilligers maar voor meer deelnemers: “het is zo gezellig bij OOK Samen, ik zou alle senioren die het alleen thuiszitten zat zijn, willen aanraden en oproepen om eens bij ons te komen kijken en mee te doen, de eerste keer is gratis dus daar hoef je het niet voor te laten. Het is zo goed om even het huis uit te zijn en nieuwe sociale contacten op te doen, wij verwelkomen jullie, elke dinsdag- en donderdagmiddag en 3x per maand op zondag, met open armen!”

Meer informatie over OOK Samen kunt u hier vinden.