VIP zandvoort

Vrijwilligers Informatie Punt

Hier vind je vrijwilligerswerk in en rond Zandvoort.
Organisaties en verenigingen kunnen hier hun vacature plaatsen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Petra van Elst 

Petra van Elst is een bekend gezicht in Zandvoort; zij woont hier al sinds ze twee jaar oud is en heeft passie voor haar dorp.

Over haar vrijwilligerswerk in het Zandvoorts Museum is ze razend enthousiast. Ze wil er dan ook erg graag zelf over vertellen:
“Ik werk alweer ruim 19 jaar bij het Zandvoorts Museum. In het begin als betaalde kracht, maar door de veranderende omstandigheden was dat op een gegeven moment niet meer mogelijk. Toch ben ik gebleven, als vrijwilliger. Ik vind het werk dus zo leuk dat ik het ook voor niks wil doen!
Wat ik er zo leuk aan vind, is dat het behalve een museum ook een ontmoetingsplaats is. Je leert heel veel mensen kennen. Natuurlijk je collega’s, maar ook de bezoekers. Ik zie al snel of iemand gewoon met rust gelaten wil worden en lekker rond wil kijken of dat iemand behoefte heeft aan een persoonlijke benadering. Nou, die kunnen ze krijgen: een kop thee met een koekje aan de stamtafel en uitleg over wat er in maar ook buiten het museum allemaal te beleven valt. Aan de stamtafel komen vaak de leukste verhalen los en soms klikt het zo leuk dat bezoekers, voor ze het museum verlaten, mij hun visitekaartje overhandigen en mij (en mijn man) uitnodigen om vooral langs te komen mochten we ooit bij hen in de buurt zijn. Ik herinner mij een artsen-echtpaar uit Duitsland, een stel uit Californië (met een huis aan de zee) en laatst een echtpaar waarvan de man bosbranden blust als helikopterpiloot in Australië.”

Op de vraag of ze nog iets heeft geleerd in al die jaren vrijwilligerswerk zegt ze: “
In al die jaren in het Museum heb ik zoveel geleerd over ons dorp, haar mensen en haar geschiedenis, dat kan ik nu weer overdragen aan anderen. Dat is toch prachtig?
Het vrijwilligerswerk in het Museum is een geweldige mix van menselijk contact en bijdragen aan het behoud van de Zandvoortse cultuur, ik heb laatst al gezegd: ik teken zo weer bij voor nog 19 jaar!”

Petra is een bruisende dame en een prachtig voorbeeld van een betrokken en gepassioneerde vrijwilliger, dat mag duidelijk zijn. Op de vraag of ze nog iets kwijt wil grijpt haar collega Yanthe, die naast haar zit, de kans aan om het museum te promoten:

“ik heb een algemeen wervingstekstje gemaakt voor het museum, mag dat? We kunnen namelijk nog wel wat vrijwilligers gebruiken voor de balie van het museum:
Het Zandvoortse Museum is een bruisend geheel! Het vertegenwoordigt de historische en actuele identiteit van Zandvoort. Het biedt een breed scala aan wisseltentoonstellingen, rondleidingen, workshops en museumpodium (muziek en theater). Het museum heeft een grote kennissenkring en veel vaste bezoekers die wij elke keer weer in het zonnetje willen zetten.
Wij blijven op zoek naar gemotiveerde mensen die ons museum team willen versterken. Bent u de vrijwilliger die het leuk vind om de mensen te ontvangen in het museum, rond te leiden en de balie te beheren. Dan zien wij je heel graag in het Zandvoorts Museum. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.”


Petra aan het werk met enkele mede vrijwilligers van het Zandvoorts Museum.
foto: Johan Lagarde